Medisch Centrum Pontanus

Pontanuslaan 2
3843 CR Harderwijk

Een afspraak maken

Van 8.00 tot 17.00 uur 
0341-56 77 77

Griepvaccinatie

Seizoen 2024 -2025

Dit jaar (2024)worden de griep- en pneumokokkenvaccinaties gegeven in week 45

In week 42/43 worden de uitnodigingen verzonden

Indien u definitief geen gebruik wilt maken van de oproep, kunt u dat via ons eigen emailadres(zie online formulieren)kenbaar maken of door uw oproepformulier af te geven bij onze praktijk, bij voorkeur in de brievenbus, met de opmerking: geen prik. Komt u éénmalig niet, dan hoeft u niets te doen.

Het is niet meer nodig om een bepaalde termijn aan te houden tussen de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie en de coronavaccinatie

Het kan zijn dat u dit jaar voor het eerst wordt uitgenodigd voor de griepprik. De selectie is dit jaar aangepast waardoor u in aanmerking komt doordat u in het verleden of nu bijvoorbeeld pufjes heeft gebruikt, een hoge bloeddruk heeft of een andere chronische aandoening.
Het staat u vrij om zelf te beslissen of u al dan niet gebruik maakt van deze uitnodiging. 

Heeft u geen uitnodiging ontvangen en meent u wel in aanmerking te komen, dan verzoeken wij u om de praktijk te mailen via het contactformulier.

Wat is griep?

Een verkoudheid wordt vaak griep of grieperigheid genoemd, maar ‘echte’ griep is iets anders. Als u echt griep heeft, bent u flink ziek. Het begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Naast verkoudheid en hoest, krijgt u meestal keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en heet daarom ook wel ‘influenza’. Het influenzavirus wordt gemakkelijk van de ene mens op de andere overgedragen, door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. Elk jaar krijgt gemiddeld ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een epidemie.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep.
Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen.
Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.

De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:

  • mensen van 60 jaar en ouder;
  • mensen met een hart- of vaatziekte;
  • mensen met een longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD),
  • mensen met diabetes mellitus,
  • mensen met een nierziekte,
  • mensen met verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling.

De praktijkassistente kan u vertellen of u tot een risicogroep behoort. In dat geval krijgt u meestal een oproep voor de griepprik en wordt deze vergoed.
Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan krijgt ook u het advies om de griepprik te halen. De kans is dan kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of deze vergoed wordt.

Waarom een griepprik?

Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van.
Hoe werkt de griepprik?

In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. De vloeistof wordt in uw arm gespoten. Uw lichaam maakt dan afweerstoffen tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten. De griepprik werkt al na twee weken. Als u na die twee weken besmet wordt met een van de virussen uit de griepprik, heeft u al afweerstoffen om u tegen de griep te beschermen.
Elk jaar kunnen er nieuwe griepvirussen zijn. Daarom zitten in de griepprik elk jaar andere virusdeeltjes. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ieder jaar bekeken welke griepvirussen we in Nederland kunnen verwachten. Als bekend is welke griepvirussen er de komende winter naar Nederland komen, weten we ook wat we dat jaar in de griepprik moeten doen.

Wanneer u tot een risicogroep behoort, is het verstandig om elk najaar de griepprik te halen. Dat kan op de praktijk. De griepprik geeft pas na twee weken goede bescherming tegen de griep. Zorg daarom dat u de griepprik haalt voordat de griep uitbreekt. De beste tijd is eind oktober of begin november.
Omdat griepvirussen voortdurend veranderen, bent u alleen beschermd tegen de griep als u ieder jaar weer een nieuwe griepprik neemt. Daarin zitten ieder jaar andere virusdeeltjes zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken.

Heeft de griepprik nadelen?

Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een heftige allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben. Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen.
Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid.

De Pneumokokkenprik

De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar(2023) ontvangen mensen van 63 tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

Waarom een pneumokokkenprik?

Mensen van 60 jaar en ouder kunnen sneller en erger ziek worden van pneumokokken. Uw afweer wordt slechter als u ouder wordt. U kunt een ernstige ziekte krijgen zoals een longontsteking.

De bacteriën zitten bij veel mensen in de neus en keel, zonder dat ze er zelf ziek van worden.

  • Door niezen en hoesten komen de bacteriën in de lucht.
  • U kunt ze inademen en er ziek van worden. Vooral als uw afweer minder goed is.
  • De gevolgen kunnen ernstig zijn:
  • U kunt onder andere longontsteking krijgen.
  • Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
  • Na ziekte door pneumokokken kan uw gezondheid minder goed blijven.
  • U heeft kans op eerder overlijden.

De prik maakt de kans kleiner dat u ziek wordt door pneumokokken. Er zijn ruim 90 typen pneumokokken. In het vaccin zitten de 23 typen waarvan mensen van 60 jaar en ouder het vaakst ziek worden.
Kleine kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen pneumokokken. Dat vaccin bevat minder types dan het vaccin waarmee ouderen worden gevaccineerd.
Na vaccinatie heeft u minder kans om ziek te worden. Als iedereen zich zou laten vaccineren kunnen we per jaar ongeveer 850 van de 6.000 ziekenhuisopnames en 140 van de 900 sterfgevallen voorkomen.

Meer informatie?

Meer informatie over de griep(prik) vindt u op de site van het RIVM of op Thuisarts.nl

Een afspraak maken

Telefoonnummer Praktijk

Vanaf 8.00 tot 17.00 uur

0341-56 77 77

Lees Meer

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen belt u met

0341-56 77 71

Lees Meer

Herhaalrecept

Online bestellen

Bestel nu

Lees Meer

Thuisarts.nl

Voor al uw medische vragen

Kijk op Thuisarts

Lees Meer